Dora04Szabó Dóra vagyok. Felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus.

Mindfulness instruktori valamint Autogén Tréning terapeuta képzettséggel rendelkezem.

A Magyar Családterápiás Egyesületnél képzésben lévő pár és családterapeuta vagyok, a Hellinger Intézetben pedig megtanultam a Családállítás elméletét és gyakorlatát. 

Ezen kívül hipnoterápiát,  és tranzakcióanalízist tanultam, melyek gazdagították terápiás szemléletemet.

Egyetemistaként részt vettem Dr. Mészáros István hipnózis-kutató csoportjában. Ez inspirált arra, hogy elmélyedjek a különböző relaxációs, meditációs, imaginációs technikákban, a belső szimbólumok világában, hogy a test és lélek tudattalan szimbolikus képeinek segítségével kísérni tudjam az érési folyamatokat, a belső átalakulást, ahogy valaki egyre mélyebben kapcsolódik önmagához és másokhoz.

Személyes fejlődésem, önismeretem fontos időszaka volt az a másfél év, melyet Távol-Keleten éltem. Ez idő alatt több alkalommal vettem részt Vipassana meditációs elvonuláson. Ez a tapasztalat azóta is áthatja mindennapjaimat, ugyanakkor kibővült a Mindfulness meditáció gyakorlatával.

A Mindfulness meditáció elméleti és gyakorlati alkalmazását Stockholmban, Mindfulness alapú kognitív terápiás képzésen sajátítottam el. Ugyanitt szereztem jártasságot a felnőttkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHD) diagnosztikájában és pszichoterápiás kezelésében, Börje Suvinen a stockholmi Karolinska Orvostudományi Egyetem hangulati betegségekkel foglalkozó részlegének vezető pszichológusa által tartott tréningeken.

Több mint 10 éve dolgozom Budapesten a Zádory Pszichoterápiás Rendelőben. A rendelő ADHD Központjában felnőttkori ADHD diagnosztikát, pszichoedukációt, egyéni és Mindfulness alapú csoportos terápiát végzek.

Szakmai fejlődésem érdekében rendszeres szupervízión veszek részt.

A Magyar Orvosi Kamara tagja vagyok.

Kiemelt érdeklődési területeim:

  • felnőttkori ADHD, figyelemhiányos ADHD felismerése, kezelése
  • szorongás, pánik, pszichoszomatikus és hangulati zavarok
  • párkapcsolati elakadások
  • gyermekvárással, gyermekvállalással kapcsolatos nehézségek
  • pozitív életszemlélet, megfelelő életminőség kialakítása
  • munkahelyi stressz kezelése, kiégés megelőzése